Mathjørnet – Tørking av reinhjerter

20 mars , 2011 at 21:35

Tidligere har Mathjørnet her hos Rabbababb.no blitt beskyldt for å være korrupte, det kan godt være at det stemmer, jeg vet ikke. Jeg følger heller ikke denne diskusjonen, ikke før mitt eget produkt eventuelt skal kastes terning på, og den tiden kommer fort nok kjenner jeg en viss beboer av Seljebækk rett..

Uansett, idag skal jeg ta dere gjennom prosessen det er å tørke reinhjerter, denne delikatessen som sist jeg sjekket kostet 749 kroner kiloen på kjøttforretningen i Hammerfest er faktisk ganske enkelt å få til helt selv, dog må man legge ned noen timer arbeid, men vi har da aldri vært redd for hardt arbeid her på bruket? 😉

Reinhjerter på butikk/spesialforretning i Norge koster perverst mye, når prisen begynner å nærme seg 750 kroner kiloen begynner man faen å lure på hva det er man har kjøpt, og ikke minst hvor vanskelig det egentlig er å tørke disse hjertene..

Vel, jeg kan si såpass som at jeg fikk min kjære mor til å kjøpe meg en liten sekk med frosne hjerter som veide inn på 2,77 kilo.. Hjertene ble kjøpt i Finland og kostet 116 kroner etter dagens kurs, en kilospris på rundt 42 kroner, riktig nok er de frosne/råe enda så man må legge litt arbeid i det, men hey, det er mye bedre å kunne si at man har tørka dem selv 🙂

For utenom de 116 kronene det kostet for selve hjertene kjøpte jeg 2 kilo salt (ikke grovkornet) for 25 kroner, i tillegg «flotta» jeg meg til å kjøpte inn en pose med svart pepper og en pose med viltkrydder, mest ment som ett eksperiment, men det kommer jeg tilbake til senere, krydderet kostet 7 kroner posen, altså 14 kroner til sammen.. Med andre ord kommer dette prosjektet på småpene 155 norsk blanke kroner, litt avhengi av eurokursen selvsagt 🙂

Handlelisten i all sin prakt, nål og tråd kjøpte jeg også i tilfelle vi ikke hadde kroker i buret jeg skulle henge hjertene i.

Handlelisten i all sin prakt, nål og tråd kjøpte jeg også i tilfelle vi ikke hadde kroker i buret jeg skulle henge hjertene i.

Så til selve prosessen (alle bilder er klikkbare):

Først tiner du hjertene og deler dem i 2 slik at du får rensket ut unødvendige blodårer og lignende.

Her er hjertene før de blir delt helt i to.

Her er hjertene før de blir delt helt i to.

Det første man vil gjøre er å finne seg en skarp kniv, denne skal brukes til å finskjære bort fettet på hjertene, dette vil vi ikke ha med under tørkinga fordi det kan bli «harskt» og det er det ingen som liker.

Begynn med å renskjære de delte hjertene utenpå, bort med alt fett, slintrer årer og lignende.

Hjertet til venstre er ikke delt i to og heller ikke finskjært, hjertet til venstre er delt og finskjært, ganske stor forskjell.

Hjertet til venstre er ikke delt i to og heller ikke finskjært, hjertet til høyre er delt og finskjært, ganske stor forskjell.

Prosessen med å finskjære hjertene er tidskrevende og ikke spesielt morsom, ha gjerne på noe musikk i bakgrunnen eller lignende, avfallet kaster du, det er ikke noe å samle på.

Avfall etter renskjæringen av hjertene, litt blod og fett har aldri skadet noen :)

Avfall etter renskjæringen av hjertene, litt blod og fett har aldri skadet noen 🙂

Neste steg er å renskjære hjertene invendig, dette krever ikke nødvendigvis kniv men det kan være greitt å ha, jeg river av de største årene med fingrene, de mindre jeg ikke får tak i blir finskjært med kniven, vær forsiktig med å ikke skjære bort for mye kjøtt når du holder på med dette.
Husk også å fjerne alle antydninger til hovedpulsåren til hjertet, den har vi absolutt ikke bruk for.

Blodårer som de i midten skal bort, sånt vil vi ikke ha i delikatessen vår!

Blodårer som de i midten skal bort, sånt vil vi ikke ha i delikatessen vår!

Når du nå har finskjært hjertene både utvendig og innvendig og er sånn høvelig fornøyd med resultatet er det saltingen som står for tur, jeg bruker en balje fra Gilde, men en hvilken som helst romslig plastbalje gjør jobben akkurat like godt, ta det du har tilgjengelig.

Start med å legge salt i ett godt lag på bunnen av baljen, 0,5 – 1.0 cm holder burde være nok, det er viktig at saltet får trekke skikkelig inn, ikke vær redd for å bruke for mye salt, kjøttet tar ikke til seg mere salt jo mere du har i baljen.

Salt i bunnen på Baljen min, salt er billig så det er ikke noe å være kjip på.

Salt i bunnen på Baljen min, salt er billig så det er ikke noe å være kjip på.

Legg så hjertene med «flatsiden» ned og ikke legg dem for tett opp i hverandre, det er viktig at saltet kommer til overalt.

Det er ikke feil om det ser slik ut når du har lagt hjertene med flatsiden ned.

Det er ikke feil om det ser slik ut når du har lagt hjertene med flatsiden ned.

Når du først har fått dem i baljen er det bare å strø på ett skikkelig godt lag med salt, sørg for at alle kriker og kroker er godt dekket med salt.

Bare kjør på det du klarer med salt, det er ingenting å skjemmes over.

Bare kjør på det du klarer med salt, det er ingenting å skjemmes over.

Nå skal hjertene få ligge og godgjøre seg i saltet, jeg bruker å la dem ligge i 5 – 5,5 timer, det bruker å holde i massevis, idag lå de i 5 timer og 15 minutt. Mens hjertene ligger og godtgjør seg vil saltet trekke ut en del av væsken og blodet i hjertene, det er helt normalt, saltet vil derfor bytte farge underveis, helt normalt.

Slik kan det se ut etter  ca 5 timer.

Slik kan det se ut etter ca 5 timer.

Nå kan du slå på kaldt vann i krana di og gjøre klar en litt mindre plastbalje, for nå etter ca 5 timer skal hjertene skylles rene, alt saltet sal bort, men ikke overdriv det, de skal ikke vaskes, kjapp skylling holder plenty.

Om du nå føler deg modig kan du prøve deg fram med alternativ krydring av hjertene før hengingen, jeg prøver meg med pepper og viltkrydder, jeg tar to hjerter med pepper og tre med viltkrydder, jeg krydrer bare helt tilfeldig og håper på det beste, dette er jo som sagt ett eksperiment 🙂

Slik kan det se ut når hjertene er vasket fri for salt og noen har fått litt krydder på seg.

Slik kan det se ut når hjertene er vasket fri for salt og noen har fått litt krydder på seg.

Nå skal vi ut å henge hjertene, jeg er så heldig at jeg har tilgang på ett bur laget av plank og hønsenetting, det er viktig å henge en plass hvor dyrene ikke kommer til for fugler og lignende kommer til å stjele av godsakene mens de er til tørk om de bare får tak i dem.

Om du ikke har ett slikt bur kan man lage provisoriske løsninger med not/garn og noen plankebiter, det koster ikke allverdens heller 🙂

Hodelykt, lue og buff i halsen for å ikke fryse under hengingen :)

Hodelykt, lue og buff i halsen for å ikke fryse under hengingen 🙂

Vikti å hilse på hunden før man går til hengeburet, han skjønne nok ka som e på gang.

Vikti å hilse på hunden før man går til hengeburet, han skjønne nok ka som e på gang.


Det er viktig med kurrant framkomstmiddel når man skal til hengeburet.

Det er viktig med kurrant framkomstmiddel når man skal til hengeburet.


Det er viktig å tjuvlåne stige av naboen når man skal opp i hengeburet.

Det er viktig å tjuvlåne stige av naboen når man skal opp i hengeburet.

Den livsfarlige stigen opp til tidligere nevnte hengebur.

Den livsfarlige stigen opp til tidligere nevnte hengebur.


Her henger de :)

Her henger de 🙂


Som perler på en snor :)

Som perler på en snor 🙂

Så det var vel det hele, resultatet får jeg/vi om 1-3 uker, alltid like spennende å henge selv 🙂

Dette er foresten ikke en fasit, det er måten jeg har lært av min onkel 🙂